Blog Aquatime

Carbonul activ, element purificator al apei

Carbonul activ este un material stabil, inert și extrem de poros, obținut din materiale cu un conținut ridicat de carbon, cum ar fi cărbunele mineral sau produsele vegetale.

Se știe că în epoca antică, grafitul a fost folosit pentru filtrarea apei potabile în India, iar lemnul cărbunat a fost folosit ca adsorbant medical în Egiptul antic. Se crede că, în anul 400 dH, Hipocrate a recomandat filtrarea apei de băut cu cărbune. Cu toate acestea, carbonul activ produs în industrie, așa cum îl știm, a fost dezvoltat la începutul anului XX, pentru a fi utilizat la rafinarea zahărului.

Începând cu anii 30 a fost folosit pentru a îndepărta gustul și mirosul, și de atunci până în prezent carbonul activ a fost utilizat pe scară largă în multe industrii, pentru a elimina fie compușii organici, cum ar fi solvenții și vopselele din apă, fie pentru a purifica aerul. De asemenea, a fost folosit și în stațiile de tratare a apei, pentru a purifica alimentarea cu apă urbană.

Carbonul activ este cel mai bun aliat pentru purificarea apei. Este un element esențial în orice sistem de purificare.

Proprietatea sa absorbantă îi conferă o putere purificatoare neegalată de nicio altă substanță. Puterea de absorbție a carbonului activ este dată de structura microscopică a acestui material natural.

Această structură face suprafața sa imensă pentru volumul pe care îl ocupă. Unele surse oferă date de 600 până la 800 m2 de suprafață, per gram de carbon activ.

Această suprafață enormă contribuie la reținerea sau modificarea diferitelor substanțe, în special cele organice. Printre altele pot fi enumerate uleiurile, hidrocarburile, produsele de fermentație, substanțele din descompunerea materiei organice, gusturile, mirosurile, împreună cu alte substanțe solide care nu sunt dizolvate.

De asemenea, absoarbe unui număr mare de compuși chimici, inclusiv fluor, brom, iod, clor, derivații lor halogenați și un număr mare de chimicale. Este deosebit de eficient în cazul clorului și al derivaților săi.

Carbonul activ este cel mai bun aliat în eliminarea clorului

Clorul este unul dintre elementele care se elimină cel mai bine din apa care este supusă unei transformări în contact cu carbonul activ. Carbonul acționează ca un reactiv și catalizator, descompunându-se. Chiar și atunci când puterea de absorbție a carbonului activ se apropie de final.

Carbonul activ purifică apa

Fiind un material de neînlocuit datorită numărului mare de elemente pe care le îndepărtează, poate fi folosit în toate domeniile de purificare a apei. Atât în instalațiile de purificare, cât și în purificatoarele casnice. Carbonul poate îndepărta multe substanțe nedorite.

În domeniul purificării casnice, utilizarea sa ca declorinator este cea mai răspândită. Filtrul cu carbon activ asigură un grad înalt de purificare a apei.

Cartușe cu carbon activ pentru filtre

Există mai multe dimensiuni de cartușe cu carbon activ pentru filtre, dar principala lor diferență o reprezintă forma carbonului activ, din interiorul filtrului. Această formă este diferită în funcție de gradul de purificare dorit.

Pentru utilizarea în primele faze ale purificării există două tipuri de cartușe:

Cartuș filtrant cu carbon activ bloc: În cazul acestui tip de filtru apa, carbonul este sub formă de bloc compact. Această compactare permite carbonului ca, pe lângă purificarea apei, să rețină particule mai mari de 5 microni. Datorită calității sale se poate utiliza ca filtru de sedimente cu scopul obținerii unei apei curate și sănătoase.

Carbon granular: Este utilizat în a doua etapă, în principal ca declorator/purificator. De asemenea, este utilizat ca pre-tratament pentru purificatoare, în ape cu multe micro-sedimente și materii organice în suspensie.

De asemenea, trebuie menționat cartușul cu carbon activ și KDF. KDF-ul este un aliaj de cupru și zinc, de înaltă puritate, omologat pentru tratarea apei potabile. Este utilizat în etapa de prefiltrare, înaintea stadiului de osmoză inversă. În momentul utilizării sale cu un filtru cu carbon activ, eficiența sa crește, iar apa este foarte bine purificată.

Filtre de carbon activ cu fibre de cocos

Pentru utilizarea în ultimele faze ale purificării, există filtre de carbon activ cu fibre de cocos. Filtrele sunt compuse în principal din granule foarte fine de carbon activ cu fibre de nucă de cocos. În această ultimă etapă filtrele sunt responsabile de finalizarea procesului de purificare. Ele purifică apa eliminând orice gust ciudat, care ar putea rămâne din etapele anterioare. Apa devine curată și foarte bună la gust.

Așadar, dacă doriți să consumați oricând apă curată și sănătoasă, achiziționați-vă un sistem de filtrare pe bază de carbon activ, intrând în magazinul nostru.

 

Adauga comentariu