Blog Aquatime

Filtre de apă cu carbon activ și elimnarea mirosurile din apă prin purificare

Degradarea mediului și dificultățile tehnologice afectează foarte mult gustul și mirosul apei. Una dintre cauze este clorul care este adăugat în apă, în stația de tratare a apei din motive de protejare a sănătății. Clorarea apei și prezența clorului în timpul distribuției sale este necesară pentru ca apa să ajungă în casele noastre necontaminată cu bacterii. Clorul însă, dă apei atât gust, cât și miros neplăcut.

Purificarea apei la domiciliu este o opțiune bună pentru toți cei care doresc să sporească calitatea apei de la robinet. În plus, permite reducerea consumului de apă îmbuteliată și evitarea înmulțirii deșeurilor. Fiecare metodă de purificare este adecvată într-un singur context. În acest sens, filtrele cu carbon activ sunt opțiunea cea mai accesibilă pentru a elimina problemele de gust și miros foarte neplăcute, datorate clorului, atunci când apa nu este deosebit de dură și are un conținut scăzut de săruri minerale dizolvate.

Componenta principală a acestui tip de filtru intern este carbonul activ, un material stabil, inert și extrem de poros, obținut din materiale cu conținut ridicat de carbon, cum ar fi carbonul mineral sau produsele vegetale.

Se știe că în trecut, grafitul a fost folosit pentru filtrarea apei potabile în India, iar lemnul carbonizat a fost folosit ca adsorbant medical în Egiptul antic. Se crede că în anul 400 după Hristos, Hippocrate recomanda filtrarea apei potabile cu carbon. Cu toate acestea, carbonul activ produs industrial, așa cum îl știm, a fost dezvoltat la începutul secolului XX pentru a fi utilizat în rafinarea zahărului. Începând cu anii 30 a fost folosit pentru a îndepărta gustul și mirosul din apă, și de atunci până în prezent carbonul activ a fost utilizat pe scară largă în multe industrii, pentru a elimina compușii organici din apă sau pentru purificarea aer. De asemenea, a fost folosit și în stațiile de tratare a apei, unde carbonul activ este utilizat pentru purificarea apei pentru uz urban.

În filtrele de uz casnic se utilizează în mod obișnuit carbon activ obținut din cărbune de tip antracit, deși există, de asemenea, filtre de carbon activ din coajă de cocos. Având în vedere utilizarea carbonului activ în cantități mari în procesele de rafinare industrială, purificare sau filtrare a apei, au fost dezvoltate alternative pentru utilizarea carbonului mineral. De asemenea, se investighează obținerea carbonului activ din bambus.

„Activarea” materialului se realizează prin expunerea materiei prime la temperaturi ridicate și la vapori de apă. Acest proces creează o structură porozită foarte mare și canale minuscule, fiind vorba de o suprafață internă mare de încărcare pozitivă. Suprafața efectivă poate fi de până la 1400 m2 pe gram de carbon activ. Fenomenul prin care materialul atrage și reține particulele nedorite este fenomenul fizic al adsorbției. Suprafața carbonului activ este nepolară și, prin urmare, reține elementele cele mai hidrofobe și cu o mai mare afinitate pentru carbon, adică în special moleculele organice.

Așadar, una din proprietățile filtrului de apă cu carbon activ este eliminarea substanțelor volatile. Este vorba de substanțe fără particule care se pot vaporiza sau se descompun sub formă de gaze din fluxul de apă. În general, carbonul activ este cel mai eficient sistem pentru îndepărtarea compușilor volatili. Clorul trebuie în special eliminat. Deși este necesar în timpul distribuției apei în case, el nu trebuie să existe în apa de băut. Îndepărtarea clorului contribuie la eliminarea gustului și mirosului neplăcut dat apei. Filtru de carbon activ, de asemenea, filtrează cloraminele, alt compus clorurat folosit în unele cazuri, ca înlocuitor al clorului în tratarea apei, și trihalometanii, formați după clorinare. Alte substanțe organice volatile, care ar putea ajunge, din păcate, în apa de la robinet ar putea fi DDT-ul și lindan-ul, originare în activități agricole neecologice, contamintanți cum ar fi benzen sau tricloretilena, proveniți din efluenții industriali, sau dioxine, omniprezente în mediu. Un filtru de bună calitate poate elimina 99% din cantitatea de clor din apă, 98% din trihalometani și 99% din posibilii contaminanți organici prezenți în apă.

Filtrarea apei menajere cu carbon activ reprezintă o foarte bună modalitate de a elimina problemele de gust și miros datorate clorinării și particulelor. În plus, într-o manieră complementară, aceasta asigură o mai mare siguranță în ceea ce privește contaminanții nedoriți care ar putea fi prezenți în cantități foarte mici în apă. Pe scurt, o soluție bună pentru a elimina gustul și mirosul neplăcut care nu se datorează excesului de săruri.

Datorită purificării apei cu filtre de apă cu carbon activ, putem consuma zilnic apă curată și sănătoasă pentru organism. În plus, apa purificată este și mai ieftină și mereu la dispoziția noastră. Nu vom mai fi nevoiți să achiziționăm apă îmbuteliată, care este destul de scumpă.

Pentru a ne achiziționa un filtru de apă trebuie să intrăm pe aquatime.ro. În acest magazin online vom găsi diferite tipuri de filtre potrivite nevoilor noastre, la prețuri pentru orice buzunar.

1 comentariu